Nie przepadam za krewetkami, na szczęście ryż Venere je tak zaczarował, że były przepyszne. Dlaczego zakazany? Według legendy czarny ryż był przysmakiem, a także afrodyzjakiem dla starożytnych chińskich cesarzy. Dla zwykłych obywateli był oczywiście niedostępny. Na szczęście czasy się zmieniły, zwykły śmiertelnik już może go kupić, choć jest to rzadki gatunek. Za to pyszny i bardzo zdrowy. Niech jego twardość Was nie zniechęca, tak ma być.

Linki do pozostałych dań, oraz dań z poprzednich warsztatów Pudliszek, znajdziecie pod przepisem, gdy tylko się pojawią.

Składniki:

  • 200g ryżu venere
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ostra papryczka (można dać tylko kawałek)
  • ok. 20 dużych krewetek
  • 1 łyżka koncentratu pomiorowego
  • 20ml białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól

Co i jak:

  1. Krewetki obierz, a odwłoki wrzuć do garnka z dużą ilością wody. Ryż gotuj w tej wodzie około 20 minut.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przektojony ząbek czosnku i papryczkę. Podsmaż je chwilę.
  3. Dodaj krewetki, zwiększ ogień i smaż, aż zrobią się różowe. Podlej winem i dopraw.
  4. Zmniejsz ogień, wyjmij czosnek i papryczkę, dodaj koncentrat i sól. Smaż przez 5 minut.
  5. Dodaj na patelnie ugotowany i odsączony ryż. Smaż jeszcze przez minutę.
  6. Zdejmij z ognia i wymieszaj z drobno posiekaną pietruszką.
  7. Podawaj z cytryną.

Smacznego.

Krewetki z ryżem Venere

Pozostałe przepisy z Warsztatów Pudliszek:

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów