cze
04

2013

Wieprzowina po tajwańsku



W lodówce od 2 dni leżało mięso mielone i nie za bardzo chciało mi się coś z niego robić. Na kotlety nie miałem ochoty, a i włoskie sosy ostatnio jadłem na tyle często, że też nie wchodziły w grę. Ale mięso trzeba było zużyć, żeby się nie zepsuło, więc przeszperałem Internet i znalazłem coś bardzo ciekawego – wieprzowinę po tajwańsku. Mnie smakowało bardzo, Darii trochę mniej, bo jest słone, ale tak czy siak polecam chociaż raz tego spróbować, bo smakuje naprawdę ciekawie. Polecam eksperymentowanie z ilością sosu sojowego, bo dla niektórych to może być stanowczo za dużo. Ja to danie zapamiętam na długo, bo przygotowując je straciłem pół paznokcia i kawałek palca. Na szczęście nóż był na tyle ostry, że prawie tego nie poczułem. Na początku ;)

wieprzowina

bez-jajek-mini bez-laktozy-mini

skladniki_rib

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3-4 posiekane szalotki
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ½ szklanki jasnego sosu sojowego
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypiorek do posypania

przygotowanie_rib

  1. Na gorącą patelnię wlej olej i dodaj czosnek, szalotki, anyż i cynamon. Smaż około 30 sekund na średnim ogniu.
  2. Dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj i smaż mieszając co jakiś czas, aż mięso zrobi się złotobrązowe.
  3. W międzyczasie przygotuj zalewę. Do miski wlej ocet ryżowy, sos sojowy, wodę oraz cukier i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Gdy mięso ma już odpowiedni kolor, wlej do niego zalewę i duś na wolnym ogniu około 5 minut.
  5. Podaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Ewentualnie posyp szczypiorkiem.

Smaczego.

WIEPRZOWINA_PO_TAJWANSKU_MESKI.WYPAS.PL-1

Przepis znaleziony na steamykitchen.com



2 odpowiedzi na „“Wieprzowina po tajwańsku””

Shinju Czerwiec 4, 2013

Bardzo ciekawe danie. Sama pewnie zmniejszyłabym trochę ilość tego sosu sojowego, bo nie lubię zbyt słonych dań. Zdecydowanie do wypróbowania :)

Maggie Czerwiec 4, 2013

Taka wieprzowina zdecydowanie bije na glowe klasyczne mielone :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>