Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, na pewno nie odmówicie sobie Tiramisu. Jak głosi jedna z legend, deser ten powstał, aby stawiać na nogi klientów włoskich domów publicznych i choć jest to mało prawdopodobne, tej wersji będę się trzymał. Jeśli więc macie ciężki dzień za sobą, wybierzcie Tiramisu!

Tiramisu

Składniki:

  • 500g mascarpone (wyjęty z lodówki co najmniej godzinę wcześniej)
  • 5 jajek
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka zwykłego cukru
  • 200g podłużnych biszkoptów (typu savoiardi)
  • 4 filiżanki zimnej, mocnej kawy
  • szczypta soli
  • gorzkie kakao
  • kieliszek mocnego alkoholu (na warsztatach było whisky, ale ja osobiście wolę rum)

Co i jak:

  1. Kawę zaparz z łyżką cukru i ostudź.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, aż zrobią się jasne. Mieszając, dolewaj alkohol.
  3. Mascarpone przełóż do miski i wyrób drewnianą łyżką, żeby stał się bardziej kremowy.
  4. Żółtka połącz dokładnie z mascarpone. Można już taki krem zostawić, ale można też dodać białka. My dodaliśmy 2 albo 3, już nie pamiętam.
  5. Białka ubij na bardzo sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę serową.
  6. Na dno słoiczków wyłóż po 1 łyżce kremu.
  7. Biszkopty nasącz kawą wkładając je do niej, szybko obracając i od razu wyciągając. Nie można ich za długo moczyć, bo się rozpadną.
  8. Dla ładniejszego efektu, połówki nasączonych biszkoptów ułóż pionowo, wzdłuż ścianek słoiczków.
  9. Na środku układaj warstwy kremu – nasączone biszkopty – krem – biszkopty prostopadle do poprzedniej warstwy i zakończ kremem.
  10. Postukaj słoiczkiem o blat, żeby krem się równomiernie rozłożył.
  11. Schłódź w lodówce (co najmniej 2-3 godziny) i tuż przed podaniem posyp gorzkim kakao.

IMG_7333

 

Pozostałe przepisy z Warsztatów Pudliszek:

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów