Niedzielny obiad to nie tylko rosół i schabowe. O wiele lepszą opcją jest aromatyczna i soczysta szynka pieczona w boczku i wermucie. Przygotowań wymaga niewiele, a efekt jest bardzo smaczny i efektowny. Z pewnością zachwyci Twoich gości. A jeśli nie oszołomi ich samo mięso, to uwierz mi, wspaniały sos pieczarkowy na bazie wywaru z szynki zrobi robotę.

Szynka pieczona w boczku i wermucie

Szynka pieczona w boczku i wermucie:


Składniki:
  • 1kg surowej szynki
  • 150ml czerwonego wermutu
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
  • 100-150g wędzonego boczku w plastrach
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek jałowca
  • kilka suszonych liści laurowych

 

Przygotowanie:
  1. Mięso zalej winem i wstaw na przynajmniej 3h do lodówki.
  2. Osącz szynkę z wina (nie wylewaj go! będzie jeszcze potrzebne).
  3. Na dużej patelni rozpuść masło i obsmaż nim szynkę z każdej strony, żeby się zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
  4. Wlej zachowane wino, posól mięso i owiń wierzch plastrami szynki.
  5. Na boczek i do zalewy wrzuć tymianek, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe.
  6. Przykryj całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 1,5h.

Szynka pieczona w boczku i wermucie

Możecie kojarzyć ten przepis z pierwszego numeru Magazynu GRYZ, gdzie przygotowaliśmy tę szynkę jako świąteczne danie. Ja postanowiłam je powtórzyć z nieco większą ilością przypraw i surówką „na winie” (co się nawinie, ląduje w misce). Sos pieczarkowy to już spontaniczne dzieło, które okazało się istną wisienką na torcie.
Szynka okazała się też świetną wędliną i tak samo jak sos, idealnie pasuje do kanapek.

Sos pieczarkowy:


Składniki:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 średnie cebule
  • 200g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wywaru z szynki
  • 1 szklanka śmietany 36%

 

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej masło, cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Zostaw na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż się skarmelizuje.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Dodaj do skarmelizowanej cebuli i smaż do zbrązowienia ze szczyptą soli.
  3. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zalej zawartość patelni przecedzonym wywarem z szynki. U mnie wyszła mniej więcej 1 szklanka, jeśli u Ciebie jest jej więcej, wlej całość.
  5. Jeśli coś przywarło do dna, możesz to łopatką zeskrobać – teraz łatwo odejdzie, a sos dzięki temu będzie smaczniejszy.
  6. Gdy zalewa zacznie bulgotać, dodaj śmietanę. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
  7. Gotuj 5-10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos osiągnie odpowiadającą Ci konstsencję.

szybki sos pieczarkowy

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów