Znowu pałki kurczaka? Znowu pikantne? Ale nie aż tak, jak ostatnio. Tym razem w fajnym sosie, który podkręca ostra wędzona papryka. Możecie użyć słodkiej, jeśli wolicie, ale ważne, żeby nadal była wędzona, a nie zwykła. Sporo daje sos z marchewką i papryką, które o dziwo, w tym zestawieniu nie przeszkadzają nawet tym, którzy warzyw nie jedzą i nie lubią. Zaskakująco dobrze smakuje z kuskusem z… owocami, ale o nim będzie następnym razem.

drob

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 6 pałek z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki(ja dałem ostrą)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr bulionu drobiowego

przygotowanie_rib

  1. Zdejmij skórę z pałek kurczaka.
  2. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj w misce warzywa, kurczaka, paprykę wędzoną i curry.
  4. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu i rozpuść cukier, tak aby zrobił się ciemnozłoty (trzeba uważać, żeby go nie spalić).
  5. Dodaj zawartość miski, wymieszaj i zalej wszystko bulionem.
  6. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około godziny. Mięso powinno samo odchodzić od kości, a sos zrobić się gęsty. Jeśli wywar odparuje za szybko, dodaj bulionu lub po prostu odrobinę wody. Jeśli natomiast sos będzie rzadki po godzinie, zdejmij pokrywkę i odparuj go.

Słodko-ostre pałki kurczaka gotowe.
Słodko ostre pałki kurczaka

 

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów