Dziś światowy dzień pieczenia. Powiem szczerze, jeszcze wczoraj nie wiedziałem, że taki dzień istnieje. Przeglądając przepisy przygotowane na tę okazję przez tak zwanych ambasadorów, trafiłem na sernik. A ponieważ sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, był to świetny powód, żeby go upiec. Jak każdy sernik, wyszedł świetnie (nie ma niesmacznych serników!), więc śmiało polecam. Koniecznie zróbcie taki u siebie w domu, tym bardziej, że jest banalnie prosty.

skladniki_rib

  • 200g ciasteczek digestive (pełnoziarniste herbatniki)
  • 70g margaryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 250g sera ricotta
  • 190g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

przygotowanie_rib

Spód:

  1. 160g ciasteczek zmiel w blenderze.
  2. Dodaj do nich rozpuszczoną margarynę i wymieszaj dokładnie.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy (u mnie 22cm) i rozprowadź tak aby pokryć całe dno, a następnie uklep.
  4. Posyp 1 łyżką kaszy manny i wstaw do lodówki.

Masa serowa:

  1. 40 g pokruszonych ciasteczek, 2 łyżki kaszy manny, łyżkę budyniu, 90g cukru pudru i łyżkę cukru waniliowego wymieszaj ze sobą.
  2. Dodaj je do sera i miksuj na niskich obrotach.
  3. Wciąż miksując dodawaj sok z limonki, sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy i jajka. Miksuj, aż składniki nie połączą się ze sobą.
  4. Przelej masę na schłodzony spód.
  5. Na spód piekarnika połóż naczynie z wodą i rozgrzej go do 175°C.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 175°C.
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze 10 minut.
  8. Gdy ciasto się upiecze uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż ciasto ostygnie.

Lukier:

  1. 100g cukru pudru wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny
  2. Gdy ciasto wystygnie wyjmij je z foremki i rozprowadź na jego wierzchu lukier
  3. Możesz dodatkowo posypać ciasto startą skórką z cytryny lub pomarańczy lub tak jak ja położyć plastry owoców, jednak pamiętaj, że owoce szybko puszczą soki więc połóż je bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego.

Chcesz dowiedzieć się więcej o World Baking Day? wejdz TU.

Przepis jest autorstwa Agaty Chmielewskiej, którą znajdziecie na blogu Eksperymentalnie.com

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów