Dziś mam dla was sałatkę w azjatyckim stylu. Wyśmienite mięsko, kilka warzyw i dressing, który nadaje smak całemu daniu. A jeśli nie chce Wam się robić sałatki, po prostu usmażcie mięso, pokrójcie je w plastry i maczajcie w sosie. To już będzie wystarczająca, syta przekąska, którą bardzo polecam.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 400g rostbefu
  • 1 mała sałata
  • 200g pomidorków sherry
  • 1 średni ogórek
  • 4 cebule dymki
  • ½ szklanki świeżych liści kolendry

Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Co i jak:

  1. Posiekaj czosnek i połowę kolendry. Dodaj do nich pieprz oraz olej i zmiksuj w blenderze lub rozbij w moździerzu.
  2. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na dużym ogniu 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je, aby odpoczęło przez 4 minuty.
  4. W miseczce wymieszaj se sobą wszystkie składniki sosu.
  5. Posiekaj sałatę i dymkę, ogórka pokrój w plasterki, a pomidorki w połówki albo ćwiartki. Pokrój również mięso w cienkie plastry.
  6. Wymieszaj warzywa i mięso ze sobą, polej sosem (nie koniecznie całym) i posyp kolendrą.
  7. Podawaj natychmiast, najlepiej z jeszcze lekko ciepłymi kawałkami mięsa.

Smacznego.

Sałatka z rostbefem

Przepis zaczerpnięty z: Niezrównana kuchnia azjatycka, wydawnictwo Buchmann Sp. z.o.o, ISBN 978-83-7670-609-2

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów