Dziś kanapka zamieni się w sałatkę! BLT jest klasyczną kanapką składającą się z boczku, sałaty i pomidorów (stąd nazwa –  Becon Lettuce Tomato). Ja jednak zamiast kanapek, zrobiłem z pieczywa grzanki, wszystko pokroiłem, boczek podsmażyłem, dodałem rzodkiewki i polałem to wszystko pysznym sosem. Efekt nawet mnie zaskoczył, bo sałatka podczas grilla zniknęła błyskawicznie i każdy żałował, że nie było jej więcej. Naprawdę polecam, tym bardziej, że robi się ją szybko i banalnie prosto.

Składniki:

Co i jak:

  1. Plastry boczku smaż na patelni, aż zrobią się złoto-brązowe, a następnie przełóż już upieczone na papierowe ręczniczki aby odsączyć tłuszcz.
  2. Po 10 minutach boczek powinien zrobić się bardziej chrupiący. Połam go lub posiekaj na drobne kawałki.
  3. Pomidory pokrój na 8 części, rzodkiewkę na plasterki, a sałatę w grube paski.
  4. Przełóż wszystkie składniki oprócz sosu do jednej miski i wymieszaj ze sobą.
  5. Podawaj sałatkę i sos osobno, ponieważ jeśli od razu polejemy całą sałatkę sosem grzanki po chwili zrobią się mniej chrupiące.

Smacznego.

Sałatka BLT meskiwypas.pl

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów