Daria zajrzała wczoraj do kalendarza i oznajmiła mi, że dziś jest dzień pikantnych potraw. Toż to moje święto! Nie byłbym sobą, gdybym nie wykorzystał takiej okazji do przygotowania czegoś ostrego. Padło na pałki z kurczaka w 2 odsłonach. Jedna, dla mniej odważnych, średnio pikantna, a druga idealna dla mnie. Obie są bardzo proste i szybkie – nacinasz kawałki kurczaka, obtaczasz w mieszance przypraw i wrzucasz do piekarnika. Prościej się nie da. A po upieczeniu są soczyste, z wierzchu lekko chrupiące i przyjemnie ostre.
pikantne palki kurczaka 2drob

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini

bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib
Średnio ostre:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • szczypta soli

Ostre:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta soli

przygotowanie_rib

  1. Kurczaka umyj i odsącz na papierowych ręcznikach.
  2. Przyprawy wymieszaj ze sobą.
  3. Natnij w kilku miejscach skórę na pałkach.
  4. Kurczaka obtocz w przyprawach.
  5. Piecz w temperaturze 200ºC przez 45 minut.

Pikantne pałki kurczaka gotowe.

pikantne palki kurczaka 1

 

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów