Dość klasyczna, nie za gruba, nie za cienka. Taka, jakiej oczekuje się, zamawiając pizzę z pizzerii, więc po co przepłacać? Ja z premedytacją zrobiłem ją prostokątną, na blasze do pieczenia, a nie małą, okrągłą, na kamieniu, bo zależało mi na tym, żeby było łatwo ją podzielić podczas imprezy. Udało się to tylko dlatego, że ciasto jest rozciągliwe i się nie kurczy, można je formować, jak się chce, zachowa nadany kształt.W kwestii dodatków, nie musicie dawać dużo papryczek pepperoni. Szczególnie, jeśli dzielicie się pizzą z kimś, kto za nimi nie przepada, a tłuszcz wytopiony z boczku i tak rozniesie jej smak po całej pizzy. Dla równowagi, żeby zyskać trochę słodyczy, można dodać też cienko pokrojoną cebulę.

wieprzowina

bez-jajek-mini bez-dodatku-cukru-mini
pikantna_pizza_z_boczkiem_3

skladniki_rib

  • 1/2 ciasta na pizzę (ja użyłem TEGO)
  • 1 szklanka passaty
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 plastrów boczku
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 3-4 marynowane papryczki pepperoni
  • 1 średnia cebula (ewentualnie)

przygotowanie_rib

  1. Do rondelka wlej passatę.
  2. Dodaj łyżeczkę masła i szczyptę soli i pieprzu.
  3. Blachę do pieczenia nasmaruj tłuszczem (żeby ciasto nie przywarło), a następnie  rozprowadź na niej równo ciasto (możesz zostawić grubsze brzegi). Chyba najwygodniej jest rozciągać ciasto najpierw na blacie, a potem przełożyć i delikatnie palcami rozciągać je już na blasze.
  4. Sos z passaty rozprowadź na pizzy.
  5. Mozzarellę porwij palcami i posyp kawałkami pizzę.
  6. Na samą górę połóż cebulę, boczek i pocięte na 1cm kawałki pepperoni.
  7. Piecz w temperaturze 220°C przez 10-20 minut.

Pikantna pizza z boczkiem gotowa.

pikantna_pizza_z_boczkiem

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów