Przyszła pora na pyszne, intensywne w smaku pesto rosso, czyli jedną z odmian pesto pochodzącą z Sycylii.

Najbardziej znaną odsłoną tego aromatycznego, włoskiego sosu jest zielone, bazyliowe pesto alla Genovese. Nie znaczy to jednak, że jest ono lepsze od innych. Pesto rosso, inaczej pesto alla Siciliana, pesto alla Trapanese, czy też po prostu czerwone pesto, oprócz bazylii, zawiera przede wszystkim suszone pomidory oraz migdały. Mimo że klasycznie w pesto ląduje włoski parmezan, co nie powinno nikogo dziwić, ja używam sera Džiugas, bo go lubię, a zapewniam Cię, że jest równie smaczny. Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ułatwić sobie życie i po prostu zmielić je blenderem. Dzięki temu w kilka chwil będziesz miał sos, który uatrakcyjni każde danie. Wystarczy rozsmarować je na chrupiących grzankach lub jeśli masz ochotę na szybki i pyszny obiad – wymieszać z makaronem. To oczywiście nie wyczerpuje możliwości pesto rosso. Nie czekaj więc, zrób je sam i spróbuj, jakie jest pyszne.

Przepis na Pesto rosso. Pesto z suszonych pomidorów:


skladniki_rib_zielony

    • 1 pęczek bazylii
    • 10 – 13 suszonych pomidorów (mogą być z oleju)
    • 50g blanszowanych migdałów
    • 50g sera Džiugas lub innego twardego sera
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta soli i pieprzu
    • szczypta chili
    • oliwa z oliwek

przygotowanie_rib_zielony

  1. Oberwij liście bazylii z łodyżek.
  2. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w blenderze.
  3. Dolej około ¼ szklanki oliwy.
  4. Zmiksuj wszystko dokładnie.
  5. Sprawdź konsystencję. Orzechy powinny być dosyć drobno zmielone, a oliwę powinno być widać gołym okiem. Jeśli tak nie jest, dolej oliwy i miksuj dalej.

czerwone pesto pesto rosso 02

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów