Każdy wie, że królową wśród ciast jest szarlotka, za to królami są serniki. Ten tutaj to najsłodszy, jaki kiedykolwiek jadłem. Świetny nawet na śniadanie, ale tylko z mocną, gorzką kawą. Przepis zaczerpnąłem z bloga Kuchnia Pod Wulkanem.

bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

Sernik ze snikersem

skladniki_rib

  • 300g herbatników (jeśli jesteś uczulony/uczulona na gluten, użyj herbatników bezglutenowych, podobnie osoby uczulone na jajka powinny przeczytać skład przed zakupem)
  • 150g masła
  • 400g sera białego tłustego
  • 250g śmietany 30% (kremówki)
  • 100g cukru pudru
  • 4 batony Snickers
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady

przygotowanie_rib

  1. Zacznij od zrobienia Kajmaku ze skondensowanego mleka.
  2. Następnie herbatniki wrzuć do blendera, zmiel prawie na mąkę, dolej rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i uklep tak, aby powstał równy spód. Odłóż do lodówki.
  4. Teraz czas na ser. Zmiel go w blenderze, aż będzie idealnie gładki i dodaj do niego cukier puder.
  5. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę.
  6. Dodawaj ją teraz po łyżce do sera i mieszaj delikatnie.
  7. Pokrój Snickers’y w małą kostkę, wrzuć do sera i wymieszaj.
  8. Wyjmij spód z lodówki, zalej go serową masą i włóż do lodówki na około pół godziny.
  9. Po tym czasie zalej go ostudzonym Kajmakiem i posyp startą czekoladą.
  10. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, bo wcześniej kajmak spływa – jak u mnie).

Smacznego.

Sernik ze Snikersem

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

2 komentarze

  1. Dziekuje 🙂 Dopisalam w rubryce Moje przepisy… Ciesze sie, ze smakowalo nawet jesli bylo slodkie. Szczegolnie, ze bylo to pierwsze w zyciu, wlasnorecznie zrobione ciasto.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów