Dziś pierwszy dzień wiosny. No, powiedzmy… bo pogoda chyba o tym nie wie i sypie chyba bardziej niż przez całą zimę. Generalnie jest zimno, więc trzeba się rozgrzać. Dlatego zrobiłem dziś świetny rozgrzewający napój, a w całym domu pachniało… Bożym Narodzeniem!

skladniki_rib

  • 4cm – 5cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki miodu (u mnie gryczanego)
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 0,7l – 1l wody

przygotowanie_rib

  1. Zetrzyj na drobnej tarce imbir, dodaj do niego miód i pokrojone w ćwiartki owoce.
  2. Łyżką lub tłuczkiem od moździerza wyciśnij sok z owoców, dodaj goździki i cynamon.
  3. Zalej wrzątkiem i odczekaj kilka minut.
  4. Wymieszaj i podawaj przecedzony napój na ciepło lub poczekaj, aż ostygnie.

Smacznego.

Napój imbirowo-cytrusowy

Przepis pochodzi z pierwszego numeru Kukbuka, autorką jest Monika Walecka.

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów