Za oknem piękna pogoda, więc zamiast szukać nowych przepisów, zrobiłem sałatkę którą dobrze znam i lubię, a do tego jest prosta i szybka w wykonaniu. Tylko trzeba poczekać, aż się przegryzie. Naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość.

ryby_i_owoce_morza

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini

bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 300g makaronu penne (jeśli jesteś uczulony na gluten wybierz makaron bezglutenowy, a jeśli na jajka, wybierz makaron nie zawierający jajek)
  • 200g suszonych pomidorów w oleju
  • 100g czarnych oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 tubka pasty z tuńczyka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz

przygotowanie_rib

  1. Makaron ugotuj al dente i ostudź. Wymieszaj go z łyżką oleju, żeby się nie skleił.
  2. Pomidory pokrój w paski, a oliwki przekrój na połówki.
  3. Pastę tuńczykową wyciśnij do miseczki i wymieszaj z łyżeczką wody, olejem z pomidorów i octem.
  4. Wymieszaj dokładnie makaron z tak przygotowanym sosem tuńczykowym, dodaj pomidory i oliwki, wymieszaj ponownie.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Przykryj i odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki (najlepiej smakuje następnego dnia).

MAKARONOWA SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Przepis pochodzi z bloga Red and Pale.

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów