Ostatnio wrzucałem na bloga pyszne pesto rosso, a dzisiejsza prawie włoska pogoda jest po prostu idealna, żeby je wykorzystać i w 15 minut przygotować pyszny obiad. Makaron z czerwonym pesto jest banalny do zrobienia, za to na pewno nie można odmówić mu smaku. Nie będziesz potrzebować dużo przypraw, wystarczy sól, pieprz i mielona papryka lub jeśli chcesz dodać trochę ostrości – chili. Większość smaku sosu to pesto, a dodatek mascarpone sprawia, że jest idealnie kremowy. Co do samego czerwonego pesto, najlepiej zrobić je samodzielnie zamiast kupować gotowe w sklepie. To tyko chwila roboty, a zapewniam Cię, że warto. Przepis na nie znajdziesz TU

wege

bez-jajek-mini bez-dodatku-cukru-mini

Przepis na Makaron z czerwonym pesto:


skladniki_rib_zielony

  • 250g makaronu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 125g sera mascarpone
  • 4-5 łyżek czerwonego pesto (pesto rosso) zobacz przepis
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta mielonej słodkiej papryki lub płatków chili

przygotowanie_rib_zielony

  1. Makaron (u mnie świderki) ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętaj, żeby zostawić na później trochę wody z gotowania).
  2. Patelnię umieść na średnim ogniu, wlej śmietanę i dodaj ser mascarpone.
  3. Gotuj mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Dodaj pesto z suszonych pomidorów i mieszaj do połączenia się z resztą sosu.
  5. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Możesz teraz dodać trochę wody z gotowania makaronu, aby sos lepiej okleił makaron.
  6. Posyp wszystko solą, pieprzem i papryką. Przemieszaj i podawaj od razu.

makaron z czerwonym pesto
makaron z czerwonym pesto

 

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów