Jak przygotować szybki, prosty i syty obiad w 25 minut? My zrobiliśmy to tak.Najpierw zajrzałem do naszpikowanej zakładkami książeczki o obiecującej nazwie „Pikantne dania”¹. Mój wybór padł jednak na łagodne danie. Niestety okazało się, że przepis opiera się na gotowych klopsikach z Ikei. Trzeba było szybko coś wykombinować i tu z pomocą przyszła Daria. Zrobiła ekspresowe klopsiki, idealnie komponujące się z sosem, który ja przygotowałem w tym samym czasie. Efekt wyszedł o wiele smaczniejszy niż się tego oboje spodziewaliśmy.

wieprzowina

bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

Klopsiki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (home made)
  • ząbek czosnku
  • szczypta suszonej papryczki cayenne
  • sól i pieprz
  • mielona papryka słodka i ostra
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • szczypiorek
  • pół opakowania spaghetti

 

przygotowanie_rib

Klopsiki:

  1. Czosnek utrzyj w moździerzu razem z ostrą papryczką, przyprawami i oliwą na gęstą pastę.
  2. Wymieszaj z mięsem, bułką tartą i jajkiem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Zwilż dłonie i uformuj nieduże kuleczki z mięsa. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 10 minut, po czym obróć do góry nogami i dopiekaj drugie 10 minut.

Sos:

  1. Na patelnię wlej łyżkę oleju i rozgrzej ją.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulkę smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj bulion, musztardę oraz miód i gotuj około 5 minut.
  4. Dodaj śmietanę i klopsiki. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
  5. Tak przygotowanym sosem polej makaron i posyp szczypiorkiem.

Sos jest jeszcze smaczniejszy następnego dnia, kiedy się porządnie przegryzie. Staje się wtedy wyraźniej musztardowy. A że trochę gęstnieje, polecam go podgrzać z dodatkowymi 2 łyżkami śmietany, po czym wymieszać z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewać.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza II: z bułką tartą z pełnoziarnistego pieczywa, ze śmietaną light lub wymieszaną z jogurtem light, z pełnoziarnistym makaronem, ewentualnie ze słodzikiem zamiast miodu

 

Klopsiki w sosie musztardowym

¹Orlando Murrin w tłumaczeniu Anny Gren, Good Food: Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów, Oficyna IMBIR, 2006, ISBN: 83-60334-14-5

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów