Kiedy Daria pokazała mi ten przepis, wydał mi się dość abstrakcyjny. Cytrynowa polewa, ciasto z piwem i kakao, a na to wszystko popcorn. Nie mogłem sobie wyobrazić jak to może smakować, więc musiałem je upiec. Wyszło pyszne! Wszystkie smaki idealnie się komponują, a ciasto pięknie rośnie i jest wilgotne. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, wiec zachęcam wszystkich do spróbowania i zrobienia go samodzielnie.

 

skladniki_rib

Ciasto:

  • 200g cukru
  • 60g kakao
  • 250g masła
  • 1 szklanka dobrego, ciemnego piwa
  • 140ml śmietany18%
  • 2 jajka
  • ½ laski wanilii
  • 275g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 100g miękkiego masła
  • 200g gładkiego serka twarogowego
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • popcorn

przygotowanie_rib

  1. Do rondelka lub garnka wlej piwo i dodaj masło.
  2. Podgrzewaj (ale nie gotuj), aż masło się rozpuści.
  3. Dodaj cukier i kakao, dokładnie wymieszaj, po czym odstaw do wystudzenia.
  4. W oddzielnym naczyniu umieść śmietanę, jajka i ziarenka z połowy laski wanilii.
  5. Miksuj przez około 6 minut. Jak piwo z kakao przestygną, dodaj je do masy jajecznej i miksuj jeszcze kilka minut, aby składniki się połączyły.
  6. Następnie wymieszaj mąkę z sodą i przesiej do ciasta.
  7. Delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej tłuszczem.
  8. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut  lub do suchego patyczka.
  9. Ostudź ciasto.
  10. W międzyczasie przygotuj polewę: Utrzyj masło serkiem twarogowym na jednolitą masę.
  11. Mieszaj na małych obrotach i stopniowo dosypuj cukier.
  12. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  13. Jeśli jest zbyt płynne, odstaw do lodówki.
  14. Nałóż na wierzch wystudzonego ciasta.
  15. Całość posyp popcornem (mój nie był solony, ale możesz go wcześniej posolić). Odstaw do lodówki, żeby polewa mogła zastygnąć.

Smacznego.

Jeszcze tylko mała uwaga na koniec – popcorn w lodówce wysycha i się kurczy, więc jeśli chcecie aby ładnie wyglądało, posypcie je nim tuż przed podaniem na stół.

Przepis pochodzi z bloga Ale Babka Kingi Paruzel, finalistki pierwszej edycji polskiego MasterChef’a.

Ciasto na piwie

 

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

  1. Wyjątkowo nietypowe połączenie. Ale właśnie zajadam się czekoladą z popcornem, więc… Wydaje mi się, że mogło smakować ciekawie 🙂

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów