Kupiłem dziś gotową masę krówkową, czy coś w tym stylu. Nazwa nie jest istotna, za to ważne jest to, że smakowało nie najlepiej. Dlatego pokażę wam, jak zrobić taką masę, jak należy. Kajmak, bo tak właściwie nazywa się to, co można kupić pod różnymi postaciami, to nic innego, jak skondensowane mleko słodzone gotowane przez określony czas do momentu, aż zacznie się pięknie ciągnąć i smakować bosko.

skladniki_rib

– mleko skondensowane słodzone w puszce

przygotowanie_rib

Jeśli masz zwykły garnek:
Połóż puszkę w garnku i zalej wodą tak, aby pokryć ją całą. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godzin. Ewentualnie w razie potrzeby dolewaj wodę, żeby cały czas przykrywała puszkę.

Jeśli masz szybkowar:
Połóż puszkę w szybkowarze i zalej wodą tak, aby pokryć ją całą. Szczelnie zamknij. Jak zacznie parować, gotuj na wolnym ogniu około pół godziny.

Przed użyciem wymieszaj.

Pamiętaj, żeby otwierać puszkę dopiero, kiedy ostygnie, bo inaczej wybuchnie. Tak przynajmniej mówi moja dziewczyna.

Kajmak

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów