mar
04

2013

Indyjski sos pieczarkowy



Od jakiegoś czasu jesteśmy z Darią zafascynowani kuchnią indyjską i jej bogactwem smaków. Jednak do tej pory jedynie jedliśmy indyjskie przysmaki przygotowywane przez kogoś innego. Wczoraj jednak odważyłem się zrobić samodzielnie pikantny sos pieczarkowy, który znalazłem w książce Kuchnia Indyjska¹. Całe danie okazało się proste i błyskawiczne do przyrządzenia i tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje pokrojenie produktów.

wege

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini
bez-glutenu-mini bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3-4 szalotki
  • 225g-300g pieczarek
  • 200ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki kolendry
  • sól
  • pieprz

przygotowanie_rib

  1. Posiekaj czosnek i szalotki, pieczarki i papryczki (bez ziarenek) pokrój w plastry.
  2. Wok rozgrzej, wlej olej.
  3. Wsyp czosnek i papryczki i smaż chwilę ciągle mieszając.
  4. Dodaj pieczarki i smaż 3-4 minuty, cały czas mieszając.
  5. Dolej mleko kokosowe i gotuj wszystko na dużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a całość zacznie mieć konsystencję sosu.
  6. Dopraw solą i pieprzem, wsyp posiekaną kolendrę. Podawaj z ryżem.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza II: z mlekiem kokosowym light i pełnoziarnistym/brązowym ryżem

 

Indyjski sos pieczarkowy

¹Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy, Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani, Wydawnictwo Publicat