mar
04

2013

Indyjski sos pieczarkowy



Od jakiegoś czasu jesteśmy z Darią zafascynowani kuchnią indyjską i jej bogactwem smaków. Jednak do tej pory jedynie jedliśmy indyjskie przysmaki przygotowywane przez kogoś innego. Wczoraj jednak odważyłem się zrobić samodzielnie pikantny sos pieczarkowy, który znalazłem w książce Kuchnia Indyjska¹. Całe danie okazało się proste i błyskawiczne do przyrządzenia i tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje pokrojenie produktów.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3-4 szalotki
  • 225g-300g pieczarek
  • 200ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki kolendry
  • sól
  • pieprz

Co i jak:

Posiekaj czosnek i szalotki, pieczarki i papryczki (bez ziarenek) pokrój w plastry. Wok rozgrzej, wlej olej. Wsyp czosnek i papryczki i smaż chwilę ciągle mieszając. Dodaj pieczarki i smaż 3-4 minuty, cały czas mieszając. Dolej mleko kokosowe i gotuj wszystko na dużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a całość zacznie mieć konsystencję sosu. Dopraw solą i pieprzem, wsyp posiekaną kolendrę. Podawaj z ryżem.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza II: z mlekiem kokosowym light i pełnoziarnistym/brązowym ryżem

 

Indyjski sos pieczarkowy

¹Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy, Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani, Wydawnictwo Publicat


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>