Słodkie frytki. Czemu nie? No, konkretnie słodko pikantne. Najlepsze jest to, że nie ma przy nich prawie w ogóle pracy. Obierasz, kroisz, doprawiasz, pieczesz. Chyba nie da się łatwiej. No dobra, da się kupić gotowca, ale u nas w sklepach nie ma frytek z batatów. Nie zastanawiajcie się długo i skoczcie do sklepu po ziemniaka! Warto.

wege

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini

bez-dodatku-cukru-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 1 duży batat (słodki ziemniak)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka 1 pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego(całego)
  • 3 łyżki oleju
  • 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)

przygotowanie_rib

  1. Batata obierz i pokrój na grube frytki.
  2. Na blachę do pieczenia wylej olej, sypnij przyprawy i skrobię.
  3. Dodaj frytki i wymieszaj, tak aby były obtoczone w przyprawach.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 220ºC przez 25 minut. Potem wyjmij i obróć blachę. Piecz kolejne 15-20 minut.

I tyle. Frytki z batatów gotowe.

frytki z batatów

 

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów