Dziś mam dla Was bardzo męski dżem. Bez owoców, za to z boczkiem! Mimo, że brzmi niedorzecznie i każdy, komu mówiłem, że będę go robił, patrzył na mnie, jak na idiotę, to było warto. Wyszedł pyszny, słodko-ostry, bardzo charakterystyczny. Ciężko go porównać do czegoś, co jemy w Polsce, ale moje i Darii skojarzenie to „pachnący ogniskiem bigos tyle, że bez kapusty”.  Co ciekawe, szukając w Internecie przepisu na którym będę się wzorował, nie znalazłem żadnego polskiego, więc tym bardziej jestem dumny, że jako pierwszy będę mógł pokazać Wam ten niesamowity dżem. Jedyną jego wadą jest to, że niektóre składniki są ciężko dostępne w naszym kraju. Jednak nie martwcie się, w przyszłości postaram się zrobić taki, który będzie zawierał bardziej swojskie składniki.

wieprzowina

bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 500g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ancho chili
  • ½ łyżeczki zmielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki brandy
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie gruszkowy)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 ½ łyżki sosu Sriracha
  • sól i pieprz do smaku

przygotowanie_rib

  1. Boczek pokrój w kostkę i smażąc go na średnim ogniu, wytop z niego tłuszcz.
  2. Boczek przełóż do oddzielnego naczynia, a na patelni pozostaw około 1 łyżki wytopionego tłuszczu.
  3. Teraz posiekaj cebulę, wrzuć ją na pozostały tłuszcz razem z masłem, brązowym cukrem oraz szczyptą soli i smaż około 10-15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, smaż kolejne 3-5 minut.
  5. Dodaj teraz ponownie boczek, wymieszaj dokładnie, wlej brandy i odparowuj je przez około 3 minuty.
  6. Dodaj resztę składników i gotuj przez 1½ godziny mieszając co jakiś czas (u mnie wszystko wystarczająco zgęstniało po 40 minutach na małym ogniu).
  7. Następnie odstaw dżem, aby przestygł i zmiel go, aby miał taką teksturę, jaką chcesz.

Smacznego.

Dżem z boczku

Przepis pochodzi z bloga Spoon Fork Bacon.
Przepis bierze udział w akcji:
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

4 komentarze

  1. WOW. To jest coś naprawdę ciekawego. Dużo bym dała żeby skosztować, ale tak tylko ociupinę, żeby wiedzieć „z czym to się je” 😉 na ogół bekonu nie jem, trochę mnie odrzuca od niego. Niemniej przyznaję, że jestem pod dużym wrażeniem tego przepisu i trafności jeśli chodzi o cel akcji Kwiecień Plecień!

  2. Bardzo mi się podoba ten pomysł! Trochę mi to przypomina przepis na karmelizowaną czerwoną cebulę, choć przy cebuli o wiele mniej składników. Chętnie zrobię taki dżem z boczku ( z jakichś dostępnych mi składników:-) , tylko jak długo nadaje się do jedzenia? Czy pasteryzowałes taki dżem? Kiedyś pasteryzowałam pastę ze zmielonych skwarek i jadłam to przez 2 lata! Pozdrawiam

    • Gabriel Świderek na

      Nie pasteryzowałem, bo póki co, dżem znikał w ciągu maksymalnie 2 dni. Co do czasu przydatności do spożycia, to autorki oryginalnego przepisu podają 3-4 tygodnie przy przechowywaniu w lodówce i około 3 miesięcy w zamrażarce.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów