Co się najbardziej kojarzy z Halloween? To proste, dynia! A jakie jest szybkie i proste amerykańskie danie uwielbiane przez każdego? Mac’n’cheese oczywiście. I ja obie te rzeczy ze sobą połączyłem. W efekcie wyszedł mi smaczny, bardzo delikatny i kremowy sos do makaronu. Idealny na jesień.

bez-jajek-mini bez-glutenu-mini bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  •  2 łyżki masła
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 szklanka purée z dyni
  • ok. 350g makaronu świderki (jeśli jesteś uczulony na gluten użyj makaronu bezglutenowego)
  • ½ szklanki sera mascarpone
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • pestki dyni
przygotowanie_rib
  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną szałwię. Smaż do zeszklenia cebuli.
  2. Do misy blendera wrzuć purée z dyni, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i szałwią i zmiksuj na gładko.
  3. Przełóż zmieloną masę z powrotem na patelnię i podgrzej.
  4. W tym czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  5. Do masy dyniowej dodaj mascarpone i starty parmezan, mieszaj do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Odcedź makaron zachowując ok. ½ szklanki wody, w której się gotował.
  7. Włóż makaron z powrotem do garnka, zalej sosem dyniowym i wymieszaj, aż żeby pokryć nim cały makaron. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę odłożonej wody.
  8. Podawaj z podpieczoną i pokruszoną szynką parmeńską i prażonymi pestkami dyni, posypane słodką, mieloną papryką.

dyniowe macncheesee 02 meskiwypas.pl

Wpis bierze udział w akcji

Wspólne gotowanie z Formułą z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych 

10734161_10201731503209572_5463244800850930729_n

źródło: Culinary Explorer

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów