Jako, że ostatnio często piekę pizzę i mam przygotowanych kilka przepisów, które czekają cierpliwie na opublikowanie, a do tego jestem leniwy, poniżej znajdziecie przepis i opis tego, jak przygotować samo ciasto na pizzę, z którego będę korzystał w swoich następnych przepisach.

bez-jajek-mini bez-laktozy-mini

skladniki_rib

  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7g) lub 15g zwykłych
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

przygotowanie_rib

  1. Do miski wsyp drożdże i cukier, następnie zalej je połową szklanki letniej wody.
  2. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut, żeby zaczyn wyrósł.
  3. Po tym czasie wsyp mąkę i sól do dużej miski.
  4. Drożdże przemieszaj i dodaj do mąki.
  5. Dolej też resztę wody i wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli ciasto jest za suche i nie łączy się ładnie, dodaj więcej wody, ale ostrożnie, żeby nie przegiąć.
  6. Tak przygotowane ciasto do pizzy odłóż do czystej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  7. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak nie jest… cóż, musi postać w ciepłym miejscu jeszcze jakiś czas.
  8. Weź wyrośnięte ciasto i ugniataj je kilka minut odpychając je delikatnie od siebie.
  9. Następnie uformuj z niego kulkę i rozwałkuj.
  10. Jeśli masz ochotę, gdy ciasto nabierze już okrągłego kształtu, możesz je podrzucać na pięściach, aby je uformować. Możesz je także rozciągać na blacie. Jeśli nie chce Ci się bawić, kontynuuj wałkiem, aż ciasto osiągnie upragniony przez Ciebie kształt. Ja nie narzucam Ci jak grube ma być, natomiast weź pod uwagę to, że ciasto z mojego przepisu rośnie dosyć wysokie.

Ciasto na pizze

Zobacz inne przepisy na Ciasto na pizze TU

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

2 komentarze

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów