Ale udało mi się ciasto! Dawno nie jadłem tak pysznie czekoladowego i jednocześnie tak aromatycznego wypieku. Zapach czekolady i whisky rozchodzi się po całym domu błyskawicznie. A ten smak… Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i jest nieprawdopodobnie miękkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Śmiało mogę polecić każdemu, szczególnie podane z gałką lodów. Nawet jeśli nie przepadacie za whisky, to i tak powinno Wam smakować.

Składniki:

  • ½ szklanki śmietany 10-12%
  • 215g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki mocnej kawy
  • 120g czekolady 90%
  • 1¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki whisky
  • 1¾ szklanki cukru
  • 3 jajka

Co i jak:

  1. Z lodówki wyjmij śmietanę oraz masło, a następnie pokrój to drugie, żeby szybciej zmiękło.
  2. Zaparz kawę i odstaw ją do przestygnięcia.
  3. Wlej wodę do rondelka i postaw go na małym ogniu. Następnie postaw na nim nieplastikową miseczkę i umieść w niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj ją aby rozpuściła się szybciej i nie przypaliła.
  4. Umieść w misce mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj dokładnie.
  5. W innej misce wymieszaj ze sobą kawę (w temperaturze pokojowej), whisky i śmietanę.
  6. W misce miksera umieść masło i cukier. Miksuj, aż masa będzie puszysta, czyli około 4-5 minut.
  7. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku do masy cukrowo-maślanej, a następnie wlej do niej wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Miksuj, aż wszystko połączy się dokładnie.
  8. Przełącz mikser na wolne obroty i dodawaj do masy na przemian łyżkę wymieszanych suchych składników i łyżkę wymieszanych mokrych składników.
  9. Mieszaj, aż ciasto zrobi się puszyste.
  10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 165°C
  11. Formę od babki o średnicy około 25 cm wysmaruj w środku masłem i wlej do niej ciasto. Wygładź jego powierzchnię.
  12. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Po tym czasie Babka powinna wyrosnąć i popękać. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Jeśli nie, piecz przez następne 5-10 minut.
  13. Nie wyjmuj ciasta z formy od razu. Odstaw je na jakieś 15-20 minut, żeby przestygło.
  14. Najlepiej podawaj z lodami.

Ciasto czekoladowe z whisky

Przepis pochodzi ze strony Chow.

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów