Mieliśmy z Darią ochotę coś pochrupać, ale nie za bardzo było co. Nie chciało się nam też wychodzić do sklepu, wiec przegrzebałem spiżarnię i znalazłem puszkę ciecierzycy. Wyszła mi z niej bardzo fajna przekąska na imprezy albo do filmu, zamiast popcornu. I wyjątkowo nie jest to nic niezdrowego, smażonego na głębokim oleju. Tylko zdrowa ciecierzyca w aromatycznej, chrupiącej wersji. O wiele ciekawsza od chipsów.

wege

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini
bez-glutenu-mini bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • 1 puszka ciecierzycy
  • ¼ – ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • ¼ łyżeczki mielonego chili
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

 

przygotowanie_rib

  1. Ciecierzycę odsącz i zostaw na chwilę do wyschnięcia.
  2. W misce wymieszaj ze sobą olej i przyprawy.
  3. Wsyp do miski ciecierzycę i wymieszaj z przyprawami. Można to zrobić od razu na blasze do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku 30-40 minut w temperaturze 200ºC.

cieciorka 5 smaków

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

3 komentarze

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów