Niestety w sklepach coraz ciężej kupić dobre pieczywo. Takie, które nie ma tych wszystkich ulepszaczy-pogarszaczy. Na szczęście własne wypieki to nic trudnego, a przy tym smakuje wybornie. Dlatego też, wziąłem udział w akcji cotygodniowego „Wypiekania na śniadanie”. Jeśli chcecie zobaczyć, jak innym wyszły bułeczki, na samym dole znajdziecie linki do innych uczestników.

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 7g suchych drożdży
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano

Co i jak:

  1. Wymieszaj ze sobą obie mąki, drożdże, sól, cukier.
  2. Dolej oliwę i wodę. Wymieszaj.
  3. Ciasto wyrabiaj 10 minut.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Po tym czasie zagnieć ciasto i podziel je na 8 części. Ja podzieliłem je na 8 trójkątów.
  6. Posmaruj każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posyp oregano i serem.
  7. Odstaw ponownie przykryte na 20 minut w cieple miejsce.
  8. Piecz w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 20-25 minut.

Smacznego.

 bulki pszenno-orkiszowe

Zobacz jak bułki wyszły innym:

Daria z bloga Breakfast
Dobrawa z bloga Bona Apetita
Iza z bloga Smaczna Pyza
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z bloga Matka Wariatka
Pat z bloga Patison w kuchni
Paweł z bloga Chleby.info

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

9 komentarzy

  1. I ja upiekłam buly, pyszne. Twoje maja ciekawy kształt i sa cudne.
    Dzięki Gabrielu za wspólne pieczenie.

  2. Kulinarne przygody Gatity na

    Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku 🙂

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów