Weekend, więc czas na pizzę. I to nie byle jaką. Trzeba poświęcić jej czas, trochę pomęczyć się z ciastem, ugotować co nieco i do tego jeszcze smażenie kurczaka. Ale warto, tak dobrej pizzy nie zjecie nigdzie. Nie patrzcie na zdjęcie, bo na żywo wygląda to o wiele lepiej, a spieszyłem się robiąc fotki, bo sam zapach nie pozwalał mi pracować i musiałem usiąść i zjeść kawałek.

drob wieprzowina

 

bez-jajek-mini

skladniki_rib

Sos (na 2 pizze + do podania):

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 plastry ananasa
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki soku z ananasa
  • 2-3 łyżki sosu Worcestershire

Ciasto na pizzę:

  • 1 opakowanie drożdży w proszku (7g) lub 15g zwykłych
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Kurczak:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 5-6 plastrów boczku
  • 250g sera mozzarella

przygotowanie_rib

  1. Zacznij od ciasta na pizzę, bo musi wyrosnąć. Do miski wsyp drożdże i cukier, następnie zalej je połową szklanki letniej wody.
  2. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
  3. Po tym czasie wsyp mąkę i sól do dużej miski.
  4. Drożdże przemieszaj i dodaj do mąki.
  5. Dolej też resztę wody i wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Jeśli ciasto jest za suche i nie łączy się ładnie, dodaj więcej wody, ale ostrożnie, żeby nie przegiąć.
  7. Tak przygotowane ciasto do pizzy odłóż do czystej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  8. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak nie jest… cóż, musi postać w ciepłym miejscu jeszcze jakiś czas.
  9. Teraz czas na sos do pizzy. Wlej do garnka pomidory i dodaj cukier, paprykę, sos Worcestershire, sok z ananasa i same ananasy, pokrojoną cebulę i czosnek.
  10. Gotuj, aż zgęstnieje. Następnie zmiel wszystko, aby sos był gładki.
  11. Kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć go do miski, dodaj olej, miód, paprykę, sól i pieprz.
  12. Wymieszaj dokładnie i usmaż.
  13. Po usmażeniu, na patelni powinien zostać skarmelizowany miód, więc wlej trochę sosu na patelnię, dokładnie wymieszaj i wyskrob resztki z patelni i przelej z powrotem do sosu.
  14. Pora na spód pizzy. Weź wyrośnięte ciasto i ugniataj je kilka minut odpychając je delikatnie od siebie.
  15. Następnie uformuj z niego kulkę i rozwałkuj. Jeśli masz ochotę, gdy ciasto nabierze już okrągłego kształtu, możesz je podrzucać na pięściach, aby je uformować. Jeśli nie chce Ci się bawić, kontynuuj wałkiem aż ciasto osiągnie upragniony przez Ciebie kształt.
  16. Ja nie narzucam Ci jak grube ma być, natomiast weź pod uwagę to, że ciasto z mojego przepisu rośnie dosyć wysokie.
  17. Gdy masz już gotowy spód, właściwie cała praca już za Tobą. Posmaruj go zrobionym wcześniej sosem barbeque, posyp startym serem, kukurydzą, poukładaj kurczaka oraz boczek.
  18. Piecz w piekarniku (najlepiej na rozgrzanym kamieniu) w temperaturze 250°C 15-20 minut. Sosu możesz użyć także po upieczeniu do polania pizzy.

Smacznego

Boska pizza BBQ

Smakuje świetnie z:

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

1 komentarz

  1. Super placek, u mnie też się tak na brzegach trochę przypiekła , dlatego jak drugiego ukręciłem wstawiłem go już do 200 stopni i też wyszedł przepyszny.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów