Święta tuż tuż, więc czas wziąć się za produkcję bardzo wielkanocnego, bo jajecznego trunku – ajerkoniaku.Szczerze mówiąc, zabrałem się za to pierwszy raz i nie wiem, czy wszystko wyszło mi jak należy, bo wyszedł dość rzadki, ale to raczej wina proporcji niż sposoby przygotowania. Jednak z Darią już podczas produkcji stwierdziliśmy, że jest dobry. I to bardzo. A rozgrzewa jeszcze bardziej. Co ciekawe, wyszło go znacznie więcej niż oczekiwaliśmy, ale przecież nie będę z tego powodu płakał.

Ajerkoniak

skladniki_rib

  • 8 żółtek (z jajek sparzonych wrzątkiem)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka zagęszczonego
  • ½l wódki lub spirytusu

przygotowanie_rib

Żółtka umieść w misce, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj mikserem dopóki cały cukier się nie rozpuści. Powoli dolewaj mleka cały czas miksując. Na koniec dolej do tej mieszanki alkohol i wymieszaj dokładnie. Porozlewaj do butelek, i wstaw do lodówki na co najmniej jeden dzień, żeby się przegryzło.
Jeżeli nie ufasz surowym żółtkom nawet po sparzeniu skorupki (chociaż to na niej przenoszone są choroby, nie w środku jajka),  możesz całość przelać do garnka i cały czas mieszając, podgrzewać. Tylko nie gotuj! Bo wyparują Ci całe procenty.
UWAGA! Podczas miksowania powstaje piana, która później w butelkach „wyparowuje”, więc nie rozlewaj od razu całości do butelek, bo po 2-3h będziesz musiał uzupełniać braki.

Smacznego.

PS. Na zdjęciu w misce jest potrójna porcja. Pojemność miski to 4,6l (robi wrażenie, co?).  Sosy stojące dookoła nie zostały użyte w tym przepisie 😉

 Ajerkoniak

Komentarze

komentarz(y)

Przekaż dalej

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów